Het aanleggen van centrale verwarming zorgt ervoor dat u de gehele verwarming van uw woning op één centraal punt kunt regelen. In de meeste moderne huizen is een CV installatie tegenwoordig goed geregeld. Maar bij verouderde woningen of nieuwbouwwoningen moet er vaak nog het één en ander gebeuren aan onderhoud, installatie of reparatie.

Verwarming installeren

Bij het laten installeren van een CV systeem moet u rekening houden met een aantal zaken. Onder andere de aanschaf van een CV ketel, een expansievat, leidingen, eventuele radiatoren of vloerverwarming en een thermostaat. Een CV monteur kan u precies vertellen welke CV ketel bijvoorbeeld het meest geschikt is in uw specifieke situatie en hoe groot de capaciteit moet zijn.

Er zijn drie verschillen typen CV ketels te onderscheiden. Een conventionele ketel, een VR ketel of een HR ketel. De laatste, een Hoog Rendement ketel is de meest energiezuinige optie, maar ook meteen de duurste in aanschaf. Deze investering haalt u er echter op de lange termijn makkelijk weer uit.

Ten opzichte van een conventionele ketel bespaart u met een HR ketel gemiddeld bijna tweehonderd euro per jaar op uw energierekening! Met een VR ketel is dit jaarlijks ongeveer honderd euro. Kijk voordat u een VR of HR ketel aanschaft wel even naar uw energieverbruik, want een HR ketel is bijvoorbeeld pas financieel interessant bij een verbruik van meer dan 1500 kubieke meter gas per jaar.

Radiatoren plaatsen en vervangen

Is uw radiator verouderd, beschadigd of kapot? Heeft u meer warmte nodig in uw woonkamer? Of wilt u simpelweg een nieuwe, modernere radiator? Het vervangen of het nieuw plaatsen van een radiator zijn twee verschillende dingen. Bij het vervangen hoeft u eigenlijk alleen rekening te houden met de afmetingen en als u kiest voor een nieuw radiator met extra paneel op plaat, heeft u meteen meer capaciteit en kunt u de oude aansluitingen gewoon weer gebruiken.

Het nieuw plaatsen van een verwarmingselement heeft iets meer voeten in de aarde. Er moeten dan leidingen worden gelegd, doorgetrokken en ze moeten worden verbonden met elkaar. Hierbij is het wellicht handig om de hulp van een ervaren installateur in te roepen.

CV installatie onderhouden

Regelmatig onderhoud laten plegen aan uw CV installatie is geen overbodige luxe. Om storingen te voorkomen doet u er goed aan om uw verwarmingssysteem jaarlijks van een onderhoudsbeurt te voorzien. U kunt bij een monteur ook een onderhoudscontract afsluiten. Ze komen dan sowieso ieder jaar bij u langs voor onderhoudswerkzaamheden. De installateurs kunnen op die momenten kleine mankementen in de kiem smoren, zodat kleine problemen geen grote storingen worden. Dat regelmatig onderhoud geen overbodige luxe is blijkt uit problemen die ze tegenkomen bij installaties die in geen jaren onderhouden zijn. Doe hier uw voordeel mee!

Back to Top