Een installatiewerker vervangt, repareert en legt gas- en waterleidingen voor u aan. Van het aanleggen van complete gas- en waterleidinginstallaties tot vervanging van verouderde leidingsdelen, gasfitten, het verleggen van leidingen en het verhelpen van lekkages of scheuren en breuken: de installateurs werken vlot, nauwkeurig en altijd volgens de laatste veiligheidsnormen.

Materiaalkeuze gas- en waterleidingen

De materiaalkeuze hangt af van het gebruik en de locatie van de leiding. Een waterleiding van kunststof is bijvoorbeeld met name geschikt voor koud water. Als er ook heet water doorheen gaat blijft een koperen leiding vaak toch de beste keuze, alhoewel er alternatieven zijn. Waterleidingen van kunststof worden voornamelijk gebruikt op onzichtbare plaatsen, omdat ze niet net zo strak te bevestigen zijn als koperen leidingwerk.

In nieuwbouwwoningen wordt tegenwoordig vaak gebruik gemaakt van verschillende soorten kunststoffen leidingen. Ten opzichte van andere materialen is het iets goedkoper, sneller te monteren en kan het in vloeren gebruikt worden zonder dat er kans is op lekkages. Het is niet duidelijk welk materiaal, koper of kunststof, beter is voor het milieu. Onderzoekers discussiëren over de effecten op het milieu van koperwinning versus kunststofproductie en eventuele legionella vorming in kunststofbuizen versus het mogelijke giftige karakter van koper voor het waterleven.

Door de jaren heen is het materiaalgebruik van leidingwerk veranderd.

  • In hele oude huizen worden nog wel eens loden leidingen aangetroffen. Deze worden nu niet meer in huizen aangelegd. Omdat lood langzaam oplost stijgt het loodgehalte in leidingwater en dit kan tot loodvergiftiging leiden.
  • Loden leidingen werden vervangen door leidingwerk uit gegalvaniseerd staal. Hiervan waren de materiaalkosten laag maar installatie vergde veel inspanning en een uitbreiding van het leidingstelsel was lastig.
  • Na 1960 verving men gegalvaniseerd staal met koperen leidingen. Leidingwerk van koper is relatief makkelijk te vergroten of te verkleinen door middel van knelkoppelingen en fittingen.
  • Leidingwerk van kunststof wordt steeds meer gebruikt. Leidingen kunnen aan elkaar worden gelijmd of gesmolten en dat is handig voor het uitbreiden van een leidingnetwerk.

Is uw woning van voor 1960 en wilt u weten of uw leidingwerk van lood is? Of wilt u meer weten over kunststoffen leidingen? Bel dan de installateur bij u om de hoek en maak een afspraak.

Voor leidingwerk klussen belt u de vakman

Een veilige gasleidinginstallatie is van levensbelang. De risico’s die u en uw omgeving lopen als een gasinstallatie niet op de juiste manier is aangelegd zijn niet mis. Daarom wilt u kunnen vertrouwen op de ervaring, kwaliteit en deskundigheid van een gecertificeerd installatiebedrijf.

Back to Top