De werking van zonnepanelen is vrij eenvoudig. Ze worden geplaatst op het dak, idealiter op het zuidoosten of zuidwesten, omdat een zonnepaneel hier het meeste zonlicht kan opvangen. Op zonnepanelen worden silicium zonnecellen gemonteerd, deze zetten zonlicht rechtstreeks om in elektriciteit. Dit is precies dezelfde elektriciteit als de stroom van een energieleverancier.

Duurzaam en energiezuinig

Opgevangen zonlicht dat wordt omgezet naar bruikbare stroom is duurzaam, energiezuinig en u draagt bovendien bij aan een schoner milieu. Ook zonder enige vorm van subsidie is de aanschaf van zonnepanelen tegenwoordig rendabel. Gemiddeld kan een huishouden van 4 personen de investering al binnen ongeveer 7 jaar terugverdienen. Zonnepanelen gaan minimaal 15 tot 20 jaar mee en vaak wordt er een garantie van 10 jaar of langer opgegeven.

Zonneboilers en warmtepompen

Niet alleen met zonnepanelen kunt u flink besparen op uw energieverbruik. Een zonneboiler zorgt ook voor een flinke verlaging van uw stookkosten. Met een zonneboiler wordt er ook gebruik gemaakt van collectoren op het dak (zie ook zonneboiler-info.nl), daarin vindt de opwarming plaats. De zonneboiler wordt gekoppeld aan uw bestaande verwarmingssysteem en zorgt ervoor dat er minder energie afgenomen wordt. Hoewel een zonneboiler in de zomer het meeste rendement oplevert, kan er ook in de winter warm water ontstaan, hetzij in mindere mate.

Net zoals een CV ketel is een warmtepomp een manier om uw huis te verwarmen. Daarnaast kan een warmtepomp ook voor warm water of juist voor verkoeling zorgen. Een warmtepomp is heel duurzaam en het rendement voor verwarming kan oplopen tot wel 400 procent. Het grootste deel van de energie die nodig is om een woning te verwarmen wordt namelijk gewoon uit de aardbodem gehaald. Het rendement verschilt per waterpomp systeem.

  • Lucht/lucht warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en warmen de woning op met behulp van een luchtblazer. Dit type waterpomp wordt vaak gebruikt als airconditioner en de aanschafprijs is in vergelijking met andere pompen relatief laag.
  • Lucht/water warmtepompen halen eveneens energie uit de buitenlucht, maar pompen dit op naar een hogere temperatuur waarbij de warmte wordt afgegeven aan water. Dit systeem is ideaal voor het verwarmen van woningen.
  • Water/water warmtepompen halen, met behulp van water, warmte uit de aardbodem en transporteert dit naar de woning. Dit systeem kan ook verkoeling brengen door in plaats van warmte kou te transporteren.

Subsidie op zonnepanelen

Sinds juli 2012 is er een landelijke subsidieregeling voor particulieren waarbij het mogelijk is om een subsidie van 15 procent te krijgen op zonnepanelen. Dit kan oplopen tot wel 650 euro per woning. Naast deze landelijke regeling zijn er ook verschillende provincies en gemeentes die specifieke subsidies uitkeren. Dit verschilt per persoonlijke situatie en ook zijn de subsidies voor bedrijven vaak anders dan die voor particulieren.

Voor 2013 is de subsidiepot vastgesteld op dertig miljoen euro. De belangstelling voor zonnepanelen is groot en nog steeds groeiende. Zonnepanelen zijn zeer populair onder huiseigenaren en dat is niet voor niks. Het energiezuinige en onderhoudsvrije karakter spreekt veel mensen aan en daarnaast wordt de aanschaf van zonnepanelen ook steeds voordeliger.

Back to Top